HTML

Obiter Dicta

Megjegyzések a világ történéseihez.

Friss topikok

Linkblog

A principátus próbaköve

2010.11.01. 20:38 Glossator

 

"A principatus: köztársasági formákkal leplezett egyeduralmi forma. Élén a princeps áll." - Wikipedia.org

 

Sokan sokféleképpen leírták már, hogy 2/3-dal mindent lehet.  A választások óta eltelt idő azt igazolta, hogy a 2/3-os gépezet nem habozott az ún. fékek és ellensúlyok rendszerét megvalósító -- elvileg valamiféle függetlenséget megkívánó -- alkotmányos pozíciókba, mint pl. a köztársasági elnök vagy az Állami Számvevőszék elnöke olyan személyeket küldeni, akik nyilvánvalóan nem függetlenek. Ugyancsak megfigyelhető a szakmai tapasztalatokkal nem rendelkező döntéshozók telepítése különböző fontos, illetve kevésbé fontos helyekre, pl. a nagyhatalmú GVH élére, az Operaház miniszteri biztosának vagy éppen a médiatanács tajainak. A strómanok  / káderek / zombik / zoknibábok (a nem kívánt törlendő) hadserege olajozottan működteti a 2/3-os hatalom gépezetét.

A többnyire képviselői indítványok útján intézett törvényalkotás hatékonyan szolgálja a határokat nem tűrő hatalmi koncentrációt: a közszférában dolgozók kirugdosásának megkönnyítése, a lex MAL, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a 98%-os adó mind súlyos alkotmányossági problémákat vetnek fel, de a 2/3-os hatalom létét és továbbélését biztosító, és a demokráciát erodáló számos más intézkedés is született, pl. Szalai 9 éves pozíciója, illetve születni fog, pl. a legfőbb ügyészé.

De vajon ki vagy kik ennek a 2/3-os hatalomnak a letéteményese(i)? A választási eredmények alapján a FIDESZ frakcióban 227 képviselő, a KDNP frakciójában pedig 36 képviselő ül, ez összesen 263, mely öttel haladja meg a 2/3-os küszöböt jelentő 258 mandátumot.

Egyetérthetünk azzal, hogy a KDNP önálló tudattal bíró entitásként eddig még nem fogalmazta meg magát, a FIDESZ kereszténydemokrata platformjaként üzemel, vagyis a két párt gyakorlatilag egy.

A FIDESZ-ből kihallik néha-néha éppen valakinek a rosszalló mormogása (l. Kövéré Schmitt megválasztásakor, Navracsicsé vagy másoké az Alkotmánybíróság jogkörének megnyírbálását célzó javaslattal kapcsolatban), nyílt szembenállásra, véleményeltérésre azonban nem láttunk példát. A passzát szelet egyértelműen Orbán fújja, azzal szemben eddig senki nem mert pisálni.

Párt-e a FIDESZ? Abban az értelemben, ahogy a plurális demokrácia, vagy akár csak a parlamentarizmus a pártokat elképzeli nyilván nem. Egy ország parlamentjében jóval több hely van, mint ahány párt, az elképzelés szerint ugyanis a pártoknak nem csak egy-egy képviselője vitatkozik egymással az aktuális kérdéseken. A párt az ideológiailag többé-kevésbé egy hullámhosszon lévő emberek tagszervezetét jelenti, mely a tagságból többeket -- a választási eredménytől függően -- juttat be a parlamentbe. Ezek individuumok, önálló gondolatokkal rendelkező emberek, akik az ideológiai közösség ellenére is lehetnek más-más véleményen egy-egy kérdésben, aminek a parlamentben hangot is adhatnak. Még az ún. kötött mandátumos helyzetek sem adhatnak alapot arra, hogy az ellenvélemények kifejezése tilos legyen. A FIDESZben azonban nem pártszerű, hanem sokkal inkább cégszerű (vagy katonás) működés érhető tetten, ahol a képviselők a pártelnök akaratának vannak alárendelve, a nyíltszíni szembeszegülés nem csak az ellenszavazat, de még az ellenvélemény közlése útján is tilos. Nem árt észben tartani azt, hogy ez a képződmény annó egyszerre huzalozta át a kollektív agyát, és csinált jobbra átot a vezénylőtábornok parancsára. Persze, hisz fides (lat.) = hűség.

Ha tehát a demokratikus intézmények teljes kontrollja a FIDESZ(-KDNP) kezében van, a FIDESZ(-KDNP) pedig akadálytalanul hajtja végre a pártelnök utasításait, akkor kimondható, hogy a létező demokráciánk valójában "köztársasági formákkal leplezett egyeduralmi forma. Élén a princeps áll"

Az egyeduralom létrejötte mellett másodlagos kérdés, hogy az uralkodó egyed aktuálisan éppen mennyire él vissza a hatalmával. Önmagában az egyeduralom kialakulása pusztító egy társadalomra nézve. Mindig felírható ugyanis a görbe, mely szerint az uralkodó egyed személyiségében egyre jobban manifesztálódnak a paranoid és szociopátiás tényezők. Magyarország jelenlegi helyzetében ráadásul a demokrácia gyors ütemű kikezdésének lehetünk tanúi.

Az Alkotmánybíróság jogköre megnyírásának ötlete szinte minden véleményformálónál kicsapta a biztosítékot, ideértve a jobboldali sajtót is. Jellemző, hogy a néhány idomított frontharcoson kívül (Lázár, Szíjjártó, Varga) nem hallani helyeslő véleményt a FIDESZből sem. A köztársasági elnök teljesen értelmetlen hablatyot vág le -- a miniszterelnök után szabadon -- miszerint az új szabályokat (mármint a 98%-os adót) nem lehet a régi szabályok (mármint az Alkotmánybíróság által felhívott jogállamiság és jogbiztonság) tükrében nézni. A szöveg egyébként megér egy alaposabb elemzést is, mert sokminden kihozható belőle, főleg, hogy nem is egyezik az írott és a tv-ben elmondott változat. A következő mondat az írásban kiadott nyilatkozatban jelenidőben szerepel, azonban a tv-ben felolvasva az "igyekeznek"-ből "igyekeztek" lett, ami alapvetően más értelmet ad az egész gondolatnak:

Úgy látom, hogy a magyar országgyűlés képviselői az említett törvénnyel kapcsolatban, a választópolgárok akaratának igyekeznek eleget tenni.

Az Alkotmánybíróság hatáskörének megnyírásáról szóló törvényjavaslat annak lesz tehát próbaköve, hogy szavaz-e majd kormánypárti képviselő az előterjesztés ellenében, de már az is bíztató lenne, ha nyílt ellenvélemény kapna hangot.

Ha most működni fog a szavazógép, akkor lesz új Alkotmány is, melyben az Alkotmánybíróság, ha megmarad, csak valami szimbólikus szerepet kap (l. Varga javaslata, hogy a min. 2/3-dal megszavazott törvényeket ne lehessen felülvizsgálni, de borítékolható az utólagos normakontroll bárki általi kezdeményezésének szűkítése, stb.). Az uralkodó egyed fejében lévő sok más is belekerül majd, amiről most még csak nem is álmondunk. A szentkorona pedig azért kell majd (bár valószínűleg még nem a tavaszi változatban), mert ha a hatalom nem a néptől ered, hanem a szentkoronától (ahogy azt a tan is mondja), akkor ezt a hatalmat a nép nem is fogja tudni megkérdőjelezni.

Ha ilyen gyors ütemben halad tovább a princeps, akkor hamar kialakul a belső ellenzék és megpuccsolják. Ha azonban a mostani tempóból visszavesz, akkor jó eséllyel maradhat uralkodó egyed a csak lassan felforró cefrében.

 

Szólj hozzá!

Címkék: orbán fidesz alkotmánybíróság alkotmány köztársasági elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://obiterdicta.blog.hu/api/trackback/id/tr62414564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása