HTML

Obiter Dicta

Megjegyzések a világ történéseihez.

Friss topikok

Linkblog

Az egyetlen konkrét elvárás

2010.07.21. 01:11 Glossator

 

Olvassuk:

A miniszterelnök a visegrádi országok kormányfőinek budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre kijelentette, hogy ennek az évnek a végén Magyarország költségvetési hiánya nem lehet 3,8 százaléknál magasabb, és nem is lesz. Ezen kívül minden más kérdésben a tárgyalás az IMF és Magyarország között "illetéktelen", az pedig, hogy a hiányt hogyan kell betartani, kizárólagos nemzeti felelősség.
....
Orbán Viktor kifejtette azt is, hogy a Nemzetközi Valutaalap és Magyarország között 2008-ban létrejött szerződés ez év októberében lejár. E szerződésben azt rögzítették, hogy Magyarország 2010-ben 3,8 százalékos költségvetési hiánnyal gazdálkodik. Ez az egyetlen konkrét elvárás az országgal szemben, hozzátéve: "Ezt a szerződést betartjuk".
Forrás: Index

Viki, ez egy hitelszerződés, ami alapján kölcsönt kaptunk. Akkor tartjuk be, ha együttműködve rendben törlesztünk. Ez az egyetlen konkrét elvárás.

Nézz bele a saját hitelszerződésedbe. Azt fogod látni, hogy a 20 millás kölcsönöd visszafizetésének biztosítására a bank számos ponton belefolyik az életedbe, adatszolgáltatásra kötelez, bizonyos helyzetekben tájékoztatást vár, stb. A Ptk. -- és nyilván a szerződésed is -- arról rendelkezik, hogy

525. § (1) A hitelező azonnali hatállyal felmondhatja a kölcsönt, ha

...

  • d) az adós vagyoni helyzetének romlása vagy a fedezet elvonására irányuló  magatartása veszélyezteti a kölcsön visszafizetésének lehetőségét

és

525. § (2) Ha a hitelező pénzintézet, az (1) bekezdésben meghatározott eseteken kívül azonnali hatállyal felmondhatja a kölcsönt, ha
  • a) az adós hitelképtelenné válik,
  • ...
  • c) az adós a kölcsön fedezetével, biztosítékával vagy céljának megvalósulásával kapcsolatos vizsgálatot - figyelmeztetés ellenére - akadályozza, ideértve azt az esetet is, ha a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét megszegi.

 

Ja, hogy minderre emlékszel még az egyetemről, és csak a népet hülyítetted? Ez volna a jobbik teória, legyünk optimisták. Nyilván nem kellemes az adósnak az ilyen együttélés, de ez az évszázadok óta kialakult való világ mindenhol. Lehet persze a kétharmados forradalmi szablyával hadonászni, meg kifüggeszteni a téziseket a falra az új 50x70-es nemzeti formátumban, de ettől még a nap süt, a szél fúj, a hitelező pedig félti a pénzét.

Abból, hogy hazamentek a valutás legények, nyilvánvaló, hogy az arcukba lett prezizve, hogy itten minálunk mostantól még a gravitáció sem úgy működik, mint máshol.

Csak nehogy végét vessenek a zenének.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://obiterdicta.blog.hu/api/trackback/id/tr382165027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása